Νερό χωρίς χλώριο,
για προστασία και καλύτερη γεύση.

Το χλώριο προστίθεται στο νερό ως απολυμαντικό μέσο. Η χρήση του έχει καθιερωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες και όλοι οι δημόσιοι φορείς (εταιρίες ύδρευσης) που επεξεργάζονται κεντρικά το νερό, το χλωριώνουν πριν το διανείμουν στους καταναλωτές. Η χλωρίωση είναι πράγματι, όχι μόνο μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την απαλλαγή από ιούς και βακτηρίδια, αλλά και πολύ οικονομική στην εφαρμογή της.

Το πρόβλημα είναι ότι το χλώριο, αλλά κυρίως τα παραπροϊόντα του (όπως χλωροφόρμιο, τριχλωρομεθάνιο κ.α.), έχουν κατηγορηθεί ως πολύ σοβαρή απειλή για την υγεία μας. Το χλώριο είναι ένα διαβρωτικό, δηλητηριώδες αέριο της οικογένειας των αλογόνων και παράγεται βιομηχανικά με ηλεκτρόλυση διαλύματος νερού στο οποίο έχει προστεθεί αλάτι. Το χλώριο που ελευθερώνεται σε αέρια μορφή, συμπιέζεται και υγροποιείται. Στην υγρή του μορφή, αναμειγνύεται με πόσιμο νερό ή π.χ. με νερό κολυμβητικών δεξαμενών για να καταστρέψει τυχόν μικροβιακό φορτίο του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση.

Μέχρι πρότινος, οι παρενέργειες από την παρουσία του χλωρίου στο νερό που χρησιμοποιούμε, δεν ήταν γνωστές ή δεν τους είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία. Σήμερα, πολλές επιδημιολογικές μελέτες επισημαίνουν τον κίνδυνο από τα παραπροϊόντα του χλωρίου και συνδέουν την παρουσία τέτοιων χημικών ουσιών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

 

 

[image] 

 

 

 

 

 

 

Το 1992, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Public Health, ερευνητές της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Wisconsin ανέφεραν ότι όσοι έπιναν νερό με αυξημένη περιεκτικότητα σε παραπροϊόντα χλωρίου, εμφάνιζαν σημαντικά συχνότερα καρκίνο της ουροδόχου κύστης και του εντέρου από όσους έπιναν αποχλωριωμένο νερό. Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου 9% των περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης και 18% αυτών του εντέρου, αποδίδονται ευθέως σε μακρόχρονη κατανάλωση των παραπροϊόντων αυτών στο νερό τους.

Τα παραπροϊόντα του χλωρίου δημιουργούνται όταν το χλώριο που προστίθεται από τις εταιρίες ύδρευσης στο νερό, αντιδρά με οργανικά απορρίμματα όπως φύλλα και κλαδιά δέντρων, απορροές γεωργικών εκμεταλλεύσεων κ.λπ.

Στη συνέχεια, το νερό διέρχεται από πολλά χιλιόμετρα σωληνώσεων, δίνοντας πολλές ευκαιρίες στο χλώριο του νερού να σχηματίσει τις ενώσεις αυτές και να μεταφερθούν μέχρι τη βρύση μας. Ευτυχώς για τους καταναλωτές, ο ενεργός άνθρακας δίνει πολύ αποτελεσματική λύση στα προβλήματα που συνδέονται με το χλώριο και τα παραπροϊόντα του, προσροφώντας τα σχεδόν σε ποσοστό 100% και καθαρίζοντας παράλληλα το νερό από πολλούς άλλους ρυπαντές όπως τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, αλλά και από αρκετά βαρέα μέταλλα.

Ο ενεργός άνθρακας σε κοκκώδη μορφή (granular activated carbon, GAC), αποτελεί πλέον συστατικό πολλών φίλτρων πόσιμου νερού και προσφέρει νερό απαλλαγμένο από ανεπιθύμητες χρωστικές ουσίες, οσμές ή γεύσεις. Κυρίως όμως, αποχλωριώνει το νερό και το απελευθερώνει από πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία μας. Έτσι, το πόσιμο νερό απαλλάσσεται και από παράγοντες που επιβαρύνουν την οσμή ή και τη γεύση του.

Συμπερασματικά, η χλωρίωση του νερού είναι μεν απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας, εν τούτοις, όμως, δεν είμαστε πια αναγκασμένοι να πίνουμε το νερό όπως μας διανέμεται, αφού υπάρχουν αξιόπιστες και πολύ προσιτές λύσεις για να το επεξεργαζόμαστε στη βρύση μας, λίγο πριν το πιούμε.

ΦIΛΤΡAΝΣH ΦIΛΤΡAΝΣH
ΦIΛΤΡAΝΣH
Η πρωταρχική προστασία
για την υγεία σας και την άρτια
λειτουργία του δικτύου σας.
Σχετικά προϊόντα
Δείτε προϊόντα και τεχνολογίες και επιλέξτε λύση στα θέματα νερού που σας απασχολούν.
Αξίζει να δείτε
Σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές γύρω από θέματα σχετικά με το νερό
που σας αφορούν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ
Από Δευτέρα έως Παρασκευή
9 π.μ. - 6 μ.μ.
Επικοινωνήστε μαζί μας 210 92 11 600
Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε
το newsletter μας και να μαθαίνετε πρώτοι
όλα τα νέα και τις ειδικές προσφορές μας.