ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ
Βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με την ποιότητα και την επεξεργασία νερού.
Επεξεργασία νερού
Γεύση - οσμή - επικαθήσεις
Ποιότητα νερού
Τεχνολογίες νερού
Θέματα υγείας
Service - Συντήρηση
Επεξεργασία νερού
Επεξεργασία νερού

Βρείτε απαντήσεις σχετικά με την επεξεργασία του νερού και τους τρόπους που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

 • Γιατί χρειάζομαι επεξεργασία νερού στο σπίτι μου;
  Γιατί χρειάζομαι επεξεργασία νερού στο σπίτι μου;

  Το νερό που πίνετε είναι σημαντικό για τον οργανισμό σας και η πιο βασική φροντίδα για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας σας. Επιπλέον παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεύση και το άρωμα του φαγητού και των ροφημάτων που παρασκευάζετε. Το φιλτραρισμένο νερό είναι απαλλαγμένο από αιωρούμενα σωματίδια και μολυσματικές ενώσεις που μπορούν να είναι επιβλαβείς στην υγεία, ενώ παράλληλα σας προσφέρει μοναδική γεύση και ποιότητα σε ό,τι δημιουργείτε. Επιπλέον, το μαλακό νερό σας προσφέρει απαλότητα στο δέρμα και τα ρούχα, ζωντάνια στα μαλλιά και λάμψη στα σκεύη της κουζίνας. Χάρη στις σύγχρονες λύσεις επεξεργασίας νερού, κάνετε οικονομία, καταναλώνοντας πεντακάθαρο, ποιοτικό νερό, κατευθείαν από τη βρύση σας, ενώ παράλληλα προστατεύετε τις συσκευές και το δίκτυό σας από άλατα και διαβρώσεις. Οι τεχνολογίες επεξεργασίας νερού σας βοηθούν να εξασφαλίσετε άριστες συνθήκες υγιεινής και να μειώσετε το κόστος συντήρησης, καθώς και την κατανάλωση ενέργειας και απορρυπαντικών.

 • Γιατί χρειάζομαι επεξεργασία νερού στην επιχείρησή μου;
  Γιατί χρειάζομαι επεξεργασία νερού στην επιχείρησή μου;

  Επεξεργασμένο, ποιοτικό νερό, σημαίνει προστασία της υγείας από μικροβιακά φορτία και βέβαια προστασία από τη διάβρωση και τη φθορά που προκαλούν οι βλαβερές επικαθίσεις αλάτων στις εγκαταστάσεις και το δίκτυό σας. Οι τεχνολογίες επεξεργασίας νερού σας προσφέρουν μειωμένα κόστη συντήρησης, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και χημικών και προστασία του επαγγελματικού εξοπλισμού σας. Στις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, η ανώτερη ποιότητα νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ικανοποίηση των πελατών, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρισης. Το νερό καθορίζει τη γεύση και το άρωμα σε κάθε φαγητό, ποτό ή ρόφημα, και επομένως η υψηλή ποιότητά του κρίνεται απαραίτητη. Επιπλέον, η άριστη ποιότητα νερού εξασφαλίζει άριστες συνθήκες υγιεινής και προστασίας από επικίνδυνους ιούς και βακτήρια (όπως η λεγιονέλλα). Και βέβαια, το ποιοτικό, μαλακό νερό, εξασφαλίζει αφράτες πετσέτες, απαλά σεντόνια και αστραφτερά πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα. Βάζοντας στο χώρο σας τις σύγχρονες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού, εξοικονομείτε πόρους και βελτιστοποιείτε ποιοτικά την επιχείρισή σας.

 • Τι προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια που περιέχονται στο αφιλτράριστο νερό;
  Τι προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια που περιέχονται στο αφιλτράριστο νερό;

  Τα αιωρούμενα σωματίδια (χώμα, άμμος, σκόνη, στάχτη, ρινίσματα κ.λπ.) που περιέχονται μέσα στο νερό, καθιστούν απαραίτητη τη φίλτρανση σε διάφορα είδη υδραυλικών εγκαταστάσεων, διότι:

  • είναι ανθυγιεινά, όταν το νερό είναι πόσιμο ή προορίζεται για παραγωγή τροφίμων

  • προκαλούν εμπλοκές στο δικτύο, με αποτέλεσμα η ροή νερού να μειώνεται

  • επικάθηνται στα στοιχεία θέρμανσης νερού όπως είναι οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, οι εναλλάκτες, τα boilers κ.λπ., δυσχεραίνοντας τη μετάδοση θερμότητας

  • επικαθήμενα δημιουργούν τραχύ υπόστρωμα που ευνοεί την επικάθιση αλάτων, τα οποία δημιουργούν εστίες ανάπτυξης μικροοργανισμών

  • δημιουργούν φθορές και διαβρώσεις σε καμπύλες, αντλίες, βάνες και άλλα εξαρτήματα του δικτύου

  • δημιουργούν προβλήματα στεγανότητας σε βάνες, αντλίες, κυκλοφορητές, λόγω φθοράς των επιφανειών, των στυπειοθλιπτών και των φλαντζών στεγανότητάς τους

  • ενισχύουν την ηλεκτρολυτική δράση του νερού και επομένως τις διαβρώσεις, διότι αυξάνουν την αγωγιμότητά του

 • Γιατί χρειάζομαι φίλτρανση στο σημείο χρήσης;
  Γιατί χρειάζομαι φίλτρανση στο σημείο χρήσης;

  Τα φίλτρα σημείου χρήσης εγκαθίστανται κοντά στη βρύση του πόσιμου νερού και κατακρατούν ακόμη περισσότερα βλαβερά στοιχεία από ότι τα φίλτρα που τοποθετούνται στην κεντρική παροχή νερού.

  Η σειρά φίλτρων WodaPure της BWT συνδυάζει τη χρήση συμπαγούς ενεργού άνθρακα και μεμβρανών υπερφίλτρανσης (ultrafiltration) για απόλυτα αγνό, καθαρό νερό. Ο ενεργός άνθρακας κατακρατά χλώριο, χρωστικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και λοιπές επιβαρυντικές οργανικές ενώσεις και απομακρύνει τις οσμές, ενώ η μεμβράνες υπερφίλτρανσης κατακρατούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως μικρόβια, ιούς, βακτήρια.

  Με ικανότητα φίλτρανσης 0,02 μm, τα φίλτρα της σειράς WodaPure, όπως το WodaPure CUF, επιτυγχάνουν κατακράτηση ρυπαντών έως 99,99%, ενώ παράλληλα διατηρούν τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του νερού.

  Επιπλέον, με τα συστήματα φίλτρανσης στο σημείο χρήσης, δεν μεταφέρετε βαριά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, προστατεύετε το περιβάλλον από πλαστικά και κάνετε οικονομία με φιλτραρισμένο νερό, κατευθείαν από τη βρύση σας.

 • Τι προκαλεί η διάβρωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;
  Τι προκαλεί η διάβρωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;

  Τα προβλήματα που δημιουργεί η διάβρωση είναι ποικίλα. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Κόστος επισκευών, αντικατάστασης δικτύων & χρόνο απασχόλησης συντηρητών, διοίκησης, εργοδοτών

  • Οικοδομικές εργασίες όπως σκάψιµο τοίχων ή εδάφους για αντικατάσταση σωληνώσεων

  • Απροειδοποίητες διακοπές λειτουργίας σε περιπτώσεις ζηµιάς

  • Απώλεια προϊόντος που διαρρέει (σηµαντική όταν το προϊόν δεν είναι φθηνό όπως το νερό) και κίνδυνοι λόγω των διαρροών (π.χ. νερό που πέφτει πάνω σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις)

  • Ρύπανση του νερού χρήσης µε µεταλλικά ιόντα και οξείδια µετάλλων

  • Ανάπτυξη µικροοργανισµών επιβλαβών για την υγεία (π.χ. legionella)

  Η διάβρωση των σωληνώσεων και των δικτύων μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση φίλτρων αιωρημάτων στην κεντρική παροχή της υδραυλικής εγκατάστασης σε συνδυασμό με συστήματα αποσκλήρυνσης του νερού. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται οι αιωρούμενες ύλες, οι οργανικές ουσίες και τα διαλυτά στερεά από το νερό που περνάει από τις σωληνώσεις ώστε να αποτρέπεται το φαινόμενο της διάβρωσης.

 • Τι προκαλούν οι επικαθήσεις αλάτων και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
  Τι προκαλούν οι επικαθήσεις αλάτων και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

  Το σκληρό νερό (νερό με υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου - Ca) παρουσίαζει προβλήματα επικαθήσεων σε σωλήνες και συσκευές. Οι κυριότερες επιπτώσεις του φαινομένου αυτού είναι:

  • Μείωση διαμέτρου σωλήνων που μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμά τους.

  • Δυσλειτουργεία συσκευών (πλυντήρια, μηχανές καφέ, boiler, θερμαντικά στοιχεία κ.λπ.).

  • Αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση λόγω των επικαθήσεων σε θερμικά στοιχεία (π.χ. αντιστάσεις) των πλυντηρίων και των boilers.

  • Ανάπτυξη βακτηρίων και λεγιονέλλας επάνω στις επικαθήσεις (τα βακτηρίδια και η λεγιονέλλα εγκαθίστανται στις επικαθήσεις λόγω της ανώμαλης επιφάνειάς της και λόγω του ότι τρέφονται με μαγνήσιο και ασβέστιο).

  Για την αντιμετώπιση του φαινομένου χρησιμοποιούνται οι αποσκληρυντές ή οι μονάδες εναλλακτικής προστασίας από άλατα.

  Η αποσκλήρυνση είναι μέθοδος αντικατάστασης ανεπιθύμητων διαλυμένων ουσιών. Με τη μέθοδο αυτή αφαιρείται η σκληρότητα του νερού (άλατα και κυρίως μαγνήσιο και ασβέστιο). Τα άλατα που δημιουργούν τις ανεπιθύμητες επικαθήσεις, αντικαθίστανται με άλατα που δεν έχουν αυτήν την ιδιότητα (άλατα με βάση το νάτριο) μέσω των ιοντοεναλλακτικών ρητίτων (ανταλλαγή-αντικατάσταση ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου με ιόντα νατρίου, τα άλατα των οποίων δε δημιουργούν επικαθήσεις).

  Με την εναλλακτική προστασία από τα άλατα (μονάδες AQA Total Energy και AQA Nano), το ασβέστιο και το μαγνήσιο μετατρέπονται σε αδρανείς νανοκρυστάλλους, που ενώ παραμένουν σε διάλυση μέσα στο νερό, χάνουν το ηλεκτρικό τους φορτίο και μαζί την ικανότητά τους να σχηματίζουν άλατα και να δημιουργούν επικαθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό παραμένει πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

^
Επιστροφή στην κορυφή
Γεύση - οσμή - επικαθήσεις
Γεύση - οσμή - επικαθήσεις

Μάθετε πώς σχετίζεται η ποιότητα νερού με τη γεύση και την οσμή του και πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας.

 • Τι συμβαίνει όταν το νερό έχει οσμή και γεύση;
  Τι συμβαίνει όταν το νερό έχει οσμή και γεύση;

  Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι άοσμο και άγευστο. Όλα τα νερά έχουν την ιδιαίτερη γεύση τους που οφείλεται στα διαλυμένα άλατα (Ca, Mg, Na κ.α.) και διαλυμένα αέρια (Ο2 ή CO2) που περιέχουν. Η οσμή και η γεύση στο νερό συνήθως δεν θεωρούνται σημαντικές παράμετροι από την άποψη της υγείας. Είναι όμως ανεπιθύμητες ιδιότητες, διότι συνήθως οφείλονται σε χημικές ουσίες ή σε μικροοργανισμούς. Νερό με έντονη οσμή, πιθανόν να είναι ρυπασμένο, οπότε πρέπει να εξετασθεί για να βρεθεί η αιτία, κυρίως αν υπάρξει απότομη αλλαγή στην οσμή ή στη γεύση του. Οσμή και γεύση που οφείλονται σε ουσίες όπως στο χλώριο, την αμμωνία κ.λπ. ή σε μικροοργανισμούς είναι ανεπιθύμητες.

 • Πώς επηρεάζει η ποιότητα του νερού τη γεύση και το άρωμα του ροφήματος ή του φαγητού;
  Πώς επηρεάζει η ποιότητα του νερού τη γεύση και το άρωμα του ροφήματος ή του φαγητού;

  Με καθαρό, φιλτραρισμένο νερό, θα έχετε καλύτερη γεύση και άρωμα σε κάθε φαγητό, ποτό ή ρόφημα που παρασκευάζετε. Η κατάλληλη επεξεργασία του νερού με τεχνολογίες υπερφίλτρανσης, ενεργού άνθρακα και αποσκλήρυνσης, απαλλάσσει το νερό από το χλώριο και τις ανεπιθύμητες ουσίες που αλλοιώνουν το άρωμα και τη γεύση του φαγητού ή του ροφήματος. Παράλληλα, τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του νερού διατηρούνται σε αυτό. Με καθαρό, ποιοτικό νερό θα απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό ή το ρόφημά σας και θα χρησιμοποιείτε στο ποτό σας κρυστάλλινα παγάκια, χωρίς δυσάρεστες οσμές.

 • Τι προκαλεί λευκά στίγματα στους τοίχους του ντους και του μπάνιου;
  Τι προκαλεί λευκά στίγματα στους τοίχους του ντους και του μπάνιου;

  Το σκληρό νερό αφήνει στίγματα στις επιφάνειες λόγω των αλάτων που περιέχει. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες προστασίας από άλατα και φίλτρανσης, το νερό γίνεται μαλακό και ποιοτικό. Είναι απαλλαγμένο από άλατα και βακτήρια και επομένως οι επιφάνειες και τα εξαρτήματα είναι προστατευμένα από βλαβερές και αντιαισθητικές επικαθίσεις. Επιπλέον, μειώνεται η χρήση σε απορρυπαντικά και προϊόντα απολύμανσης και αυξάνεται η διάρκεια ζωής των υδραυλικών σας εγκαταστάσεων. Έτσι, εξοικονομείτε χρήματα, μειώνετε τις δαπάνες συντήρησης και προστατεύετε το περιβάλλον.

^
Επιστροφή στην κορυφή
Ποιότητα νερού
Ποιότητα νερού

Βρείτε απαντήσεις σε θέματα ποιότητας νερού, για να είστε πάντα σίγουροι για το νερό που πίνετε ή χρησιμοποιείτε εσείς και η οικογένειά σας.

 • Τι σημαίνει σκληρό νερό;
  Τι σημαίνει σκληρό νερό;

  Η σκληρότητα του νερού εκφράζει το σύνολο των διαλυμένων αλάτων Ca και Mg και εξαρτάται από τα πετρώματα που έχει περάσει το νερό. Διακρίνεται σε ανθρακική που οφείλεται στα όξινα ανθρακικά άλατα και στην μη ανθρακική που οφείλεται στα υπόλοιπα άλατα (χλωριούχα, θειικά, νιτρικά, ανθρακικά). Μεγάλες τιμές σκληρότητας δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. ΄Όμως το σκληρό νερό δεν έχει καλή γεύση και δημιουργεί βλαβερές επικαθίσεις αλάτων στις σωληνώσεις και τις συσκευές. Ειδικά στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, λόγω της σκληρότητας, εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αυτή δημιουργεί, απαιτούνται διπλάσιες ποσότητες απορρυπαντικών και μαλακτικών και επίσης απαιτείται η χρήση χημικών αποσκληρυντικών.

  Η σκληρότητα γενικά καταστρέφει:

  • Σωληνώσεις

  • Θερμαντικά σώματα

  • Θερμοσίφωνες

  • Boiler

  • Αντιστάσεις πλυντηρίων

  • Μηχανές καφέ

  • Είδη υγιεινής

  Νερό με σκληρότητα ως και 500 mg/l CaCO3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο, αλλά οι πιο καλές τιμές είναι έως 100.

  Για την αντιμετώπιση της σκληρότητας χρησιμοποιούνται οι αποσκληρυντές που λειτουργούν με τεχνολογία κλασικής αποσκλήρυνσης ή τα συστήματα εναλλακτικής προστασίας από άλατα της BWT, τα οποία προσφέρουν μαλακό νερό, ενώ παράλληλα διατηρούν στο νερό τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του.

 • Πότε το νερό θεωρείται σκληρό;
  Πότε το νερό θεωρείται σκληρό;

  Το νερό θεωρείται σκληρό όταν είναι αυξημένες οι συγκεντρώσεις ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου. Τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου είναι ηλεκτρικά φορτισμένα και όταν το νερό ρέει σε αγωγούς και συσκευές που υπάρχει παρουσία άλλων φορτισμένων υλικών, τα ιόντα θα κολλήσουν στην επιφάνειά τους δημιουργώντας επικαθήσεις αλάτων. Με την παρουσία τους στο νερό, άλλα φορτισμένα σωματίδια όπως το σαπούνι, θα να διαλυθούν με μεγαλύτερη δυσκολία σε σύγκριση με ένα πιο μαλακό νερό. Η σκληρότητα του νερού μετριέται σε γερμανικούς βαθμούς, γαλλικούς βαθμούς και σε mg/l (ppm) CaCo3. Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι τιμές σκληρότητας για κάθε μονάδα μέτρησης.

   

   

  Μονάδες Μέτρησης

  Διαβαθμίσεις
  Σκληρότητας

  Γερμανικοί
  Βαθμοί (οdH)

  Γαλλικοί
  Βαθμοί (οF)

  mg/l (ppm)
  CaCO
  3

  Μαλακό νερό

  0,00 έως 3,00

  3,8

  Μέχρι 50

  Μέτρια μαλακό νερό

  3,0 έως 5,56

  3,8 έως 10

  50-100

  Ελαφρώς σκληρό νερό

  5,56 έως 8,33

  10 έως 15

  100-150

  Μέτρια σκληρό νερό

  8,33 έως 11,1

  15 έως 20

  150-200

  Σκληρό νερό

  11,1 έως 16,7

  20 έως 30

  200-300

  Πολύ σκληρό νερό

  από 16,7

  από 30

  πάνω από 300

 • Πού οφείλεται η θολότητα του νερού;
  Πού οφείλεται η θολότητα του νερού;

  Η θολότητα του νερού οφείλεται σε κολλοειδείς ανόργανες ή οργανικές ύλες που αιωρούνται. Νερό που είναι θολό πρέπει να ελεγχθεί για ρύπανση. Επίσης, τα αιωρούμενα στερεά καθιζάνουν και δημιουργούν προβλήματα στις σωληνώσεις και στις δεξαμενές. Κατανάλωση θολού νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Η απολύμανση του πόσιμου νερού δεν είναι αποτελεσματική αν υπάρχει θολότητα, γιατί πολλοί παθογόνοι οργανισμοί εγκλωβίζονται στα σωματίδια που αιωρούνται και προστατεύονται από το απολυμαντικό. Επίσης τα σωματίδια μπορεί να απορροφήσουν επιβλαβείς οργανικές ή ανόργανες ουσίες. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές όταν φτάσει στον καταναλωτή.

 • Τι συμβαίνει όταν το νερό έχει χρώμα;
  Τι συμβαίνει όταν το νερό έχει χρώμα;

  Το χρώμα εάν υπάρχει, είναι ανεπιθύμητο για το πόσιμο νερό και υπάρχει περίπτωση να οφείλεται στην παρουσία χρωστικών ουσιών εν διαλύσει, είτε φυτικών από ρίζες φυτών, φύλλα δέντρων, είτε οργανικών ή ανόργανων (άλατα, σίδηρος από διάβρωση των σωλήνων). Η παρουσία χρώματος στο νερό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι πάντοτε επικίνδυνο. Πρέπει να εξεταστεί χημικά για να αναζητηθεί η προέλευση του χρώματος. Δεν προτείνεται επιτρεπτό όριο για το χρώμα στο πόσιμο νερό.

 • Γιατί το σκληρό νερό είναι πρόβλημα;
  Γιατί το σκληρό νερό είναι πρόβλημα;

  Η κατανάλωση σκληρού νερού δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία βραχυπρόθεσμα. Μπορεί όμως να δημιουργήσει πολλά προβλήματα κατά την χρήση του, όπως:

  • Επικαθήσεις σε σωληνώσεις και οικιακές ή επαγγελματικές συσκευές.

  • Δεν έχει καλή γεύση.

  • Εμποδίζει το καλό βράσιμο των τροφίμων.

  • Δεν βοηθά στο καλό πλύσιμο ρούχων, πιάτων, ποτηριών.

  • Δεν κάνει αφρό με το σαπούνι

  • Σε βιομηχανίες (π.χ. βαφεία, φαρμακευτικά προϊόντα) είναι επιζήμιο στην κατεργασία του τελικού προϊόντος.

  • Μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία.

  • Οι επικαθήσεις μειώνουν κατά πολύ την απόδοση του δικτύου θέρμανσης.

 • Από πού προέρχεται το νερό που πίνω;
  Από πού προέρχεται το νερό που πίνω;

  Το νερό προέρχεται από δύο κύριες πηγές: από την επιφάνεια (λίμνες, ποτάμια), και από το υπέδαφος (γεωτρήσεις, φυσικές πηγές). Κατά το πέρασμά του από τη γη (έδαφος και υπέδαφος) έρχεται σε επαφή με βιομηχανικά ή αστικά λύματα, τα οποία συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το νερό και μπορεί να συλλέξει κάθε είδους ρυπαντές, από απλά σωματίδια (άμμο, λάσπη), μέχρι και χημικές ουσίες όπως υδράργυρο, μόλυβδο, αμίαντο, ραδόνιο, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Και φυσικά από το νερό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι ιοί. Στην προσπάθεια περιορισμού των μικροβίων του νερού, το νερό επεξεργάζεται με χλώριο, το οποίο, ναι μεν εξοντώνει τους μικροοργανισμούς (ιοί και βακτήρια), αν και όχι όλους, δημιουργεί όμως και ανεπιθύμητα παραπροϊόντα, όπως οι τριαλογονάνθρακες (π.χ. χλωροφόρμιο). Πολλά από αυτά έχουν χαρακτηρισθεί ως πιθανοί καρκινογόνοι παράγοντες. Τέλος, για να φτάσει το νερό στη βρύση περνάει από το δίκτυο ύδρευσης. Αν οι σωληνώσεις είναι παλιές, ο μόλυβδος από τους συνδέσμους, η σκουριά και τα υλικά διάβρωσης ρυπαίνουν το νερό αμέσως πριν τρέξει στη βρύση. Γι’ αυτό γενικά ο κόσμος όταν επιστρέφει από τις διακοπές, συνήθως αφήνει να τρέξει αρκετή ποσότητα νερού από τη βρύση ή το ντους πριν κάνει χρήση.

 • Τι περιέχει το νερό που πίνω;
  Τι περιέχει το νερό που πίνω;

  Η ατμόσφαιρα, το έδαφος, το υπέδαφος, η χημική επεξεργασία, το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης, οι σωληνώσεις του σπιτιού μας και φυσικά οι ανθρώπινες δραστηριότητες προσθέτουν εκατοντάδες ρυπαντές στο νερό. Ουσίες ρύπανσης είναι διάφοροι παθογόνοι μικροργανισμοί, τα απόβλητα των εργοστασίων, τα ραδιενεργά υλικά, τα απορρίμματα, τα γεωργικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α., καθώς στον υδροφόρο ορίζοντα κάθε περιοχής καταλήγουν μοιραία διάφορες επιβλαβείς ουσίες. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις καρκινογόνες ίνες αμιάντου, οι οποίες προέρχονται από τους παλαιωμένους σωλήνες των συστημάτων ύδρευσης, και το χλώριο, που προστίθεται μεν στο νερό για λόγους απολύμανσης, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να σχηματίσει τοξικές οργανοχλωριωμένες ενώσεις, η εικόνα που προκύπτει κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι. Όλες αυτές οι προσμίξεις που καταλήγουν στο ποτήρι μας ευθύνονται για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών. Επομένως, στο νερό μπορούν τελικά να καταλήξουν διαλυμένα φυτοφάρμακα, σκουριά, διαλυμένα τοξικά απόβλητα και ζιζανιοκτόνα, μικρόβια, καρκινογόνες ίνες αμιάντου, χλώριο, άμμος, χώμα, λάσπη, μικροοργανισμοί, βακτηρίδια κ.α.

  Στο νερό συναντάμε:

  • Σωματίδια (άμμο, λάσπη κ.ά.)

  • Ανόργανα συστατικά (κατιόντα, ανιόντα, άλατα, στοιχεία)

  • Οργανικά συστατικά (οργανικές ενώσεις, χημικές ενώσεις)

  • Μικροοργανισμούς (βακτηρίδια, ιούς κ.ά.)

  Τα φυσικά νερά μπορεί να περιέχουν αιωρούμενα και διαλυμένα ανόργανα και οργανικά στερεά καθώς και μικροοργανισμούς. Τα συστατικά αυτά μπορεί να προέρχονται είτε από φυσικές πηγές είτε από την είσοδο αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων.

  Η χημική σύσταση των φυσικών νερών οφείλεται στις αντιδράσεις του νερού με τα πετρώματα της γης, με τα οποία έρχεται σε επαφή, στην αποσάθρωση των πετρωμάτων και την έκπλυση εδαφών και ιζημάτων, τροποποιείται με τη βοήθεια βιολογικών μεταβολισμών και επηρεάζεται από τον υδρολογικό κύκλο.

 • Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη Λεγιονέλλα;
  Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη Λεγιονέλλα;

  Το επικίνδυνο βακτήριο της λεγιονέλλας αναπτύσσεται κυρίως σε κλειστά κυκλώματα ψύξης και κλιματισμού και μπορεί εύκολα να πολλαπλασιαστεί και να αποικήσει συστήματα κρύου και ζεστού νερού, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν ή αποθηκεύουν νερό. Αντιμετωπίζεται με φίλτρα υπερδιήθησης (ultrafiltration) που εγκαθίστανται στο ντους του λουτρού ή με χημικά μέσα εντός των κλειστών κυκλωμάτων στα οποία εμφανίζεται και αναπτύσσεται. Χρησιμοποιούνται επίσης και μονάδες απολύμανσης με διοξείδιο του χλωρίου.

  Τα ειδικά φίλτρα ανταλλακτικού φυσιγγίου (B-Safe) για το ντους του λουτρού που έχει κατασκευάσει η BWT, διαθέτουν μεμβράνη υπερδιήθησης, η οποία δεν επιτρέπει στο βακτηρίδιο να περάσει. Τα φίλτρα B-Safe είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό άνω του 99%.

  Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα προληπτικά μέτρα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της λεγιονέλλας. Η εγκατάσταση φίλτρου αιωρημάτων και αποσκληρυντή στην κεντρική παροχή νερού, αποτρέπει το σχηματισμό ιζημάτων από αιωρήματα και των επικαθήσεων αλάτων, από τα οποία τρέφεται και πολλαπλασιάζεται η λεγιονέλλα.

^
Επιστροφή στην κορυφή
Τεχνολογίες νερού
Τεχνολογίες νερού

Δείτε πληροφορίες σχετικά με τις τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και βρείτε απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν στις επιλογές σας.

 • Τι μου προσφέρουν τα φίλτρα νερού;
  Τι μου προσφέρουν τα φίλτρα νερού;

  Τα φίλτρα νερού χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, διότι εξασφαλίζουν με αξιόπιστο τρόπο νερό χωρίς επικίνδυνες μολυσματικές ενώσεις, οι οποίες όταν βρίσκονται στο αφιλτράριστο προς κατανάλωση πόσιμο νερό μπορούν να είναι επιβλαβείς στην υγεία. Τα φίλτρα νερού είναι ο απλούστερος και οικονομικότερος τρόπος για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού.

  Τα δημόσια δίκτυα ύδρευσης παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας, αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο, ακόμη και σε αυτά με το καλύτερο νερό. Οι βρύσες φέρνουν στα σπίτια μαζί με το νερό ανθυγιεινές χημικές ουσίες ακόμα και πολλές μολυσματικές ενώσεις όπως το χλώριο, το μόλυβδο και επιβλαβή βακτηρίδια. Ακόμη και μικρά επίπεδα έκθεσης σε τέτοιες ουσίες στο πόσιμο νερό και το νερό που πλένονται τα παιδιά μπορούν να είναι επιβλαβή.

  Με τα φίλτρα νερού απολαμβάνετε καθαρό, υγιεινό πόσιμο νερό και παράλληλα προστατεύετε τις συσκευές και το υδραυλικό δίκτυό σας από τις φθορές που προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια (χώμα, άμμος, σκόνη, στάχτη, ρινίσματα κ.λπ.) που υπάρχουν στο αφιλτράριστο νερό.

 • Γιατί να επιλέξω αυτοκαθαριζόμενο φίλτρο;
  Γιατί να επιλέξω αυτοκαθαριζόμενο φίλτρο;

  Γενικά, η αγορά ενός φίλτρου νερού κεντρικής παροχής, είναι μία σωστή επιλογή. Αρκετά φίλτρα όμως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη χρήση τους, ιδίως εάν έχουν αντικαθιστώμενο στοιχείο φίλτρανσης τύπου φυσιγγίου, το οποίο πρέπει να ελέγχεται και να αντικαθίσταται συχνά, διότι διαφορετικά προκαλούνται:

  • σημαντική πτώση πίεσης

  • ανάπτυξη εστιών μικροοργανισμών που επιμολύνουν το νερό

  Γι’ αυτούς τους λόγους συνίσταται η αγορά ενός αυτοκαθαριζόμενου φίλτρου σήτας, που λύνει τα πιο πάνω προβλήματα, χωρίς να προϋποθέτει συχνή ανθρώπινη παρέμβαση. Ένα τέτοιο φίλτρο έχει μεγαλύτερο κόστος από τα κοινά φίλτρα, όμως είναι πολύ πιο αξιόπιστο, ακριβώς επειδή η σωστή λειτουργία του δεν εξαρτάται από τη συνέπεια του συντηρητή ή ιδιοκτήτη μιας υδραυλικής εγκατάστασης. Ο αυτοκαθαρισμός γίνεται συνήθως με τη μέθοδο backwashing, δηλαδή τη διαδικασία της εξαναγκασμένης ροής νερού μέσα από το φίλτρο προς στην αντίθετη κατεύθυνση, με σκοπό την απομάκρυνση των ρύπων και ιζημάτων που έχουν μπλοκάρει το φίλτρο. Η διαδικασία αυτή είναι είτε πλήρως αυτόματη, χρονικά προγραμματιζόμενη, είτε απλή χειροκίνητη και διαρκεί μερικά μόλις δευτερόλεπτα, με ελάχιστη απώλεια νερού. Τα αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα έχουν πολύ μικρό λειτουργικό κόστος, μεγάλη διάρκεια ζωής και προτιμώνται σε συνδέσεις στο σημείο εισόδου των εγκαταστάσεων (PoE).

 • Γιατί χρειάζομαι την τεχνολογία αποσκλήρυνσης;
  Γιατί χρειάζομαι την τεχνολογία αποσκλήρυνσης;

  Η αποσκλήρυνση του νερού προσφέρει μαλακό, μεταξένιο νερό και απαλλάσσει από το πρόβλημα των επικαθήσεων των αλάτων, προστατεύοντας τον εξοπλισμό και το δίκτυό σας. Με μαλακό νερό απολαμβάνετε απαλότητα στο δέρμα και τα ρούχα, ζωντάνια στα μαλλιά και λάμψη στα σκεύη της κουζίνας. Χρησιμοποιώντας αποσκληρυντή στο σπίτι ή την επιχείριση, εξασφαλίζετε μεγάλη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού σας, μείωση του κόστους συντήρησης των συσκευών και του δικτύου, καθώς και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και απορρυπαντικών.

  Εκτός από τους αποσκληρυντές, οι οποίοι λειτουργούν με τεχνολογία κλασικής αποσκλήρυνσης, προτείνονται επίσης τα συστήματα εναλλακτικής προστασίας από άλατα της BWT, τα οποία προστατεύουν από επικαθήσεις αλάτων και διάβρωση, ενώ παράλληλα διατηρούν στο νερό τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του.

 • Τι μου προσφέρει η τεχνολογία εναλλακτικής προστασίας από άλατα;
  Τι μου προσφέρει η τεχνολογία εναλλακτικής προστασίας από άλατα;

  Οι μονάδες AQA Total Energy της BWT, προσφέρουν εναλλακτική προστασία από άλατα, συνδυάζοντας την προστασία του δικτύου και των συσκευών με την διατήρηση των πολύτιμων ιχνοστοιχείων στο πόσιμο νερό. Σε αντίθεση με τους κλασικούς αποσκληρυντές, οι μονάδες AQA Total Energy δεν χρειάζονται αλάτι ως αναλώσιμο και λειτουργούν με τη μοναδική τεχνολογία Τριών Φάσεων:

  1) Προστατεύουν από άλατα, μετατρέποντάς τα σε νανοκρυστάλλους, που πλέον δεν επικάθηνται στις σωληνώσεις και τις συσκευές.

  2) Παρέχουν αποτελεσματική προστασία από διάβρωση με τον φυσικό σχηματισμό προστατευτικής επίστρωσης στις σωληνώσεις.

  3) Διατηρούν τα πολύτιμα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία στο πόσιμο νερό.

  Ειδικό ανταλλακτικό φυσίγγιο απαιτείται συνήθως κάθε χρόνο (ανάλογα με την κατανάλωση νερού), το οποίο τοποθετείται εύκολα και βελτιώνει την ποιότητα του νερού και τη διαδικασία σχηματισμού νανοκρυστάλλων.

 • Μονής ή διπλής στήλης αποσκληρυντή να διαλέξω;
  Μονής ή διπλής στήλης αποσκληρυντή να διαλέξω;

  Οι αποσκληρυντές μονής στήλης διαθέτουν έναν κύλινδρο με ρητίνη, ενώ οι διπλής στήλης, που αποκαλούνται συχνά και ως δίδυμοι αποσκληρυντές, δυο κυλίνδρους με ρητίνη. Σε εφαρμογές που είναι αναγκαία η συνεχής και αδιάλειπτη παροχή μαλακού νερού, επιλέγουμε αποσκληρυντή διπλής στήλης. Για οικιακές ή επαγγελματικές εφαρμογές, στις οποίες δεν υπάρχει η ανάγκη συνεχούς παροχής μαλακού νερού, τότε επιλέγουμε αποσκληρυντή μονής στήλης. Η BWT διαθέτει στους αποσκληρυντές μονής στήλης μια πρωτοποριακή λειτουργία, αυτή της "έξυπνης αναγέννησης" (smart regeneration), με την οποία εξασφαλίζεται πάντα η παροχή μαλακού νερού σε μία εγκατάσταση, υπολογίζοντας αυτόματα τις ανάγκες σας και προσαρμόζοντας ανάλογα την διαδιακασία αναγέννησης της ρητίνης.

^
Επιστροφή στην κορυφή
Θέματα υγείας
Θέματα υγείας

Βρείτε απαντήσεις σχετικά με τις ανάγκες του οργανισμού μας σε νερό, καθώς και τις επιδράσεις του νερού στην υγεία μας.

 • Τι προσφέρει το νερό στον οργανισμό;
  Τι προσφέρει το νερό στον οργανισμό;

  Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες, τα κύρια οφέλη στην υγεία είναι:

  • Καλή κυκλοφορία του αίματος

  • Έλεγχος του πυρετού

  • Ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος

  • Περιορισμός κινδύνου από καρδιακές παθήσεις

  • Υγιές δέρμα

  • Έλεγχος βάρους

  • Προστασία από αφυδάτωση

  • Περιορισμός κινδύνου λοιμώξεων

  • Εκμετάλλευση ωφέλιμων συστατικών των τροφών

  • Περιορισμός κινδύνου πολλών μορφών καρκίνου

  • Αντιμετώπιση άγχους

  • Αύξηση αποδοτικότητας

  • Καθαρή σκέψη

  • Σωστή αναπνοή

 • Πόσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα;
  Πόσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα;

  Καθημερινά απαιτούνται περίπου δύο λίτρα νερού για την αναπλήρωση της απώλειας που προκαλείται από την αναπνοή, την εφίδρωση και την αποβολή υγρών και στερεών. Η εφίδρωση προκαλείται από την αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας λόγω υψηλών εξωτερικών θερμοκρασιών ή έντονης σωματικής άσκησης. Τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την εφίδρωση ενεργοποιούνται και οι ιδρωτοποιοί αδένες εκκρίνουν νερό στο δέρμα όπου και εξατμίζεται, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τη συγκέντρωση αλατιού στο αίμα, προκαλώντας την αίσθηση της δίψας. Αν δεν αναπληρωθεί το νερό οι κανονικές σωματικές λειτουργίες καταρρέουν. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναπληρώνουμε το νερό που χάνουμε ώστε να αποφύγουμε αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές.

  Υπολογίζουμε βέβαια ότι στον οργανισμό δημιουργείται και το νερό της οξείδωσης που προέρχεται από τον μεταβολισμό των στοιχείων της τροφής, οπότε προσλαμβάνουμε ημερησίως περίπου άλλα 400-500 ml νερού με αυτόν τον τρόπο.

 • Έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες σε νερό;
  Έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες σε νερό;

  Η απαραίτητη ποσότητα νερού, ποικίλλει ανάλογα με:

  • το φύλο,

  • την ηλικία,

  • το βάρος,

  • την εντατικότητα του μεταβολισμού,

  • τη σωματική άσκηση,

  • την θερμοκρασία του σώματος,

  • την θερμοκρασία περιβάλλοντος,

  • το κλίμα και

  • την ποσότητα και ποιότητα τροφής.

  Σε γενικές γραμμές, ένας ενήλικος άνδρας χρειάζεται περίπου 3 λίτρα καθαρό νερό την ημέρα, ενώ μια ενήλικη γυναίκα περίπου 2,2 λίτρα. Μέρος αυτής της ποσότητας, περίπου 20%, λαμβάνεται από τα τρόφιμα, ενώ το 80% των αναγκών μας καλύπτεται, κατά κύριο λόγο, από πόσιμο νερό, αλλά και από αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κ.ά.

^
Επιστροφή στην κορυφή
Service - Συντήρηση
Service - Συντήρηση

Βρείτε απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν σχετικά με το service και τη συντήρηση συστημάτων επεξεργασίας νερού.

 • Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση μη χρήσης φίλτρου WodaPure για κάποιο χρονικό διάστημα;
  Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση μη χρήσης φίλτρου WodaPure για κάποιο χρονικό διάστημα;

  Σε περίπτωση μη χρήσης του δικτύου ύδρευσης στο οποίο έχει συνδεθεί φίλτρο WodaPure για μεγάλες χρονικές περιόδους (π.χ. Σαββατοκύριακο, διακοπές κ.λπ.), συνιστάται να κλείνετε την παροχή νερού προς το φίλτρο.

  Εάν δεν χρησιμοποιήσετε το φίλτρο για πάνω από 2-3 ημέρες, συνιστάται να ξεπλύνετε το φίλτρο αφήνοντας το νερό να τρέξει από το βρυσάκι για 2 λεπτά (2-3 λίτρα νερού) πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.

  Σε περίπτωση μη χρήσης του φίλτρου για διάστημα άνω των 4 εβδομάδων, συνιστούμε να το αντικαταστήσετε με καινούριο.

 • Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση μη χρήσης φίλτρου WodaPure για κάποιο χρονικό διάστημα;
  Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση μη χρήσης φίλτρου WodaPure για κάποιο χρονικό διάστημα;

  Σε περίπτωση μη χρήσης του δικτύου ύδρευσης στο οποίο έχει συνδεθεί φίλτρο WodaPure για μεγάλες χρονικές περιόδους (π.χ. Σαββατοκύριακο, διακοπές κ.λπ.), συνιστάται να κλείνετε την παροχή νερού προς το φίλτρο.

  Εάν δεν χρησιμοποιήσετε το φίλτρο για πάνω από 2-3 ημέρες, συνιστάται να ξεπλύνετε το φίλτρο αφήνοντας το νερό να τρέξει από το βρυσάκι για 2 λεπτά (2-3 λίτρα νερού) πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.

  Σε περίπτωση μη χρήσης του φίλτρου για διάστημα άνω των 4 εβδομάδων, συνιστούμε να το αντικαταστήσετε με καινούριο.

 • Κάθε πότε πρέπει να αντικαθίσταται το φίλτρο στα συστήματα WodaPure;
  Κάθε πότε πρέπει να αντικαθίσταται το φίλτρο στα συστήματα WodaPure;

  Κάθε 6 μήνες, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο της ικανότητάς του.

^
Επιστροφή στην κορυφή
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Βρείτε απαντήσεις για θέματα που σας ενδιαφέρουν σχετικά με τις αγορές σας.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Βρείτε απαντήσεις σχετικά με τεχνικά θέματα και προϊόντα επεξεργασίας νερού.
Χρειάζεστε βοήθεια;
Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. έως 6 μ.μ.
Τεχνική υποστήριξη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για κάθε σας ανάγκη!
Για ο,τιδήποτε θέλετε να μάθετε σχετικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας.
Από Δευτέρα έως Παρασκευή
9 π.μ. - 6 μ.μ.
Επικοινωνήστε μαζί μας 210 92 11 600
Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε
το newsletter μας και να μαθαίνετε πρώτοι
όλα τα νέα και τις ειδικές προσφορές μας.