Κεφίρ νερού

Το κεφίρ νερού είναι ένα ποτό που γίνεται με κόκκους κεφίρ και ζάχαρης. Θα νόμιζε κανείς ότι επειδή περιέχει ζάχαρη, θα είναι υπερβολικά γλυκό, αλλά δεν ισχύει.

Τι είναι και πώς φτιάχνεται

Υπάρχουν διάφορα είδη κεφίρ. Το σύνθετο αυτό συμβιοτικό μείγμα μικροοργανισμών έχει τις ρίζες του αιώνες πριν στους λαούς της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Εκεί έφτιαχναν κεφίρ γάλακτος, που θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό και πίνεται, κυρίως ζεστό, το χειμώνα. Ωστόσο το καλοκαίρι και σε θερμές χώρες προτιμάται το κεφίρ νερού, που πίνεται κρύο και είναι εξίσου ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι εύκολο στην παρασκευή. Μάλιστα το φτιάχνετε μια φορά και μετά απλά ταΐζετε τους σπόρους και αυτοί πολλαπλασιάζονται.

Υλικά

Γυάλινο ή κεραμικό βάζο χωρητικότητας περίπου 300 ml
Πλαστικό ή υφασμάτινο σουρωτήρι
250 ml καθαρό φιλτραρισμένο νερό
1 ξερό σύκο ή 1 βερίκοκο ή 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες (χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικά φρούτα, γιατί τα συντηρητικά σκοτώνουν την αποικία)
1 κουταλιά της σούπας βιολογική ζάχαρη (καστανή ή μαύρη)
1 κουταλιά κόκκους κεφίρ
2 φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Σουρώνετε το κεφίρ και το βάζετε στο βάζο. Προσθέτετε το νερό και τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνετε χαλαρά το καπάκι ή καλύτερα (για να αποφύγετε πιθανή έκρηξη) κλείνετε με χαρτί κουζίνας και δένετε με κορδόνι ή λαστιχάκι. Αφήνετε 48 ώρες να γίνει ζύμωση.

Σουρώνετε με σουρωτήρι και το καταναλώνετε αμέσως ή το βάζετε στο ψυγείο σε μπουκάλι με μεταλλική ασφάλεια, το πολύ για 2-3 ημέρες. Ανοίξτε με προσοχή μέσα στο νεροχύτη, γιατί το υγρό είναι υπό πίεση και θα βγάλει αφρό. 

Οι κόκκοι κεφίρ για να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται, θα πρέπει να μπαίνουν σε νέο διάλυμα ζάχαρης (με τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω) κάθε 48 ώρες σε περιβάλλον με (ιδανική) θερμοκρασία 20-25ο C.

Προσοχή: Οι σπόροι δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με μεταλλικά σκεύη. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ποιοτικό, πόσιμο νερό για την παρασκευή του κεφίρ. Διαφορετικά, απαιτείται βράσιμο του νερού και χρήση του όταν θα έχει κρυώσει καλά. Αν το νερό δεν είναι κατάλληλο, προσθέστε μια πρέζα ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.

 

Πηγές
culturesforhealth.com
food.com

Σχετικά προϊόντα
Ενημερωθείτε για τις βέλτιστες επιλογές που μπορείτε να έχετε
σχετικά με τις επαγγελματικές σας ανάγκες.
Αξίζει να δείτε
Σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές γύρω από θέματα σχετικά με το νερό
που σας αφορούν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ
Από Δευτέρα έως Παρασκευή
9 π.μ. - 6 μ.μ.
Επικοινωνήστε μαζί μας 210 92 11 600
Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε
το newsletter μας και να μαθαίνετε πρώτοι
όλα τα νέα και τις ειδικές προσφορές μας.