5 λόγοι που κάνουν το νερό σημαντικό
για τον αθλητή

Οι προπονητές συνιστούν το νερό να αποτελεί μέρος του καθημερινού προγράμματος.
Η καλή ενυδάτωση
με νερό υψηλής ποιότητας, δεν αφορά μόνο την υγεία ενός αθλητή, αλλά και την άμυνα του οργανισμού του, έναντι τραυματισμών και ασθενειών και την απόδοσή του.
Ξεκινώντας από κατάσταση ελλιπούς ενυδάτωσης, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με μειονέκτημα. Γι`αυτό οι προπονητές συνιστούν το νερό να αποτελεί μέρος του καθημερινού προγράμματος των αθλητών.

Άμυνα στην πρόωρη κόπωση

Το νερό βοηθά τον αθλητή να αποφύγει την πρόωρη κόπωση και τη μειωμένη απόδοση, ειδικά αν χρειάζεται να ταξιδεύει για αγώνες σε περιοχές με θερμό κλίμα, όπου η άσκηση αυξάνει περαιτέρω την θερμοκρασία του σώματος και την απώλεια υγρών.

Το νερό αυξάνει την αντοχή

Παρατηρείται ότι οι αθλητές σπριντ ανησυχούν λιγότερο για τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης από ότι οι αθλητές αντοχής. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η ικανότητα εκτέλεσης μιας άσκησης υψηλής έντασης μειώνεται δραματικά (ως και 40%) για έναν αθλητή με πρόβλημα αφυδάτωσης.

Το νερό βοηθά την καρδιά

Μείωση των υγρών του σώματος από τα φυσιολογικά επίπεδα προκαλεί αλλαγές στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση του όγκου του πλάσματος στο αίμα, που σημαίνει μείωση της κεντρικής φλεβικής πίεσης. Κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης αυτές οι αλλαγές μπορούν να μειώσουν την πλήρωση της καρδιάς με αίμα κατά τη διάρκεια της διαστολής.

Νερό και μυϊκές κράμπες

Ένα πράγμα που δεν θέλει με τίποτα ένας αθλητής να του συμβεί στη διάρκεια ενός αγώνα είναι μια μυϊκή κράμπα. Αυτή η επώδυνη ακούσια σύσπαση των μυών που κρατά για λίγα δευτερόλεπτα ή μερικά λεπτά, μπορεί να ακυρώσει ακόμα και την καλύτερη προετοιμασία.
Όταν γυμνάζεστε χωρίς να έχετε καταναλώσει αρκετά υγρά ή όταν έχετε χαμηλά επίπεδα μετάλλων, όπως καλίου ή ασβεστίου, είστε περισσότερο επιρρεπείς σε μυϊκές κράμπες.

Η ενυδάτωση άμυνα στους τραυματισμούς

Η άσκηση ενός οργανισμού που είναι αφυδατωμένος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μικροβλάβες στον σκελετικό μυ ή στους τένοντες.

 

 

Πηγές

Μελέτες Sawka MN, Young AJ, Cadarette BS

SpecialOlympics.org

Sciencedaily.com

Webmd.com

Σχετικά προϊόντα
Ενημερωθείτε για τις βέλτιστες επιλογές που μπορείτε να έχετε
σχετικά με τις επαγγελματικές σας ανάγκες.
Αξίζει να δείτε
Σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές γύρω από θέματα σχετικά με το νερό
που σας αφορούν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ
Από Δευτέρα έως Παρασκευή
9 π.μ. - 6 μ.μ.
Επικοινωνήστε μαζί μας 210 92 11 600
Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε
το newsletter μας και να μαθαίνετε πρώτοι
όλα τα νέα και τις ειδικές προσφορές μας.