Νερό, πολύτιμο στοιχείο στην ανάπτυξη του παιδιού

To νερό είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς συνδέεται με μία πληθώρα βασικών λειτουργιών στον οργανισμό του.

Bοηθά στη βιοσύνθεση χημικών ουσιών, διασπά τις πρωτεΐνες, διευκολύνει την πέψη και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος.

Εφόσον δεν έχει θερμίδες, προτιμάται έναντι άλλων ροφημάτων ή χυμών. Το πόσιμο νερό, σε αντίθεση με τα ζαχαρούχα ροφήματα, αποτρέπει την εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων, όπως η τερηδόνα.

Η κατανάλωση νερού σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας από τους βασικότερους κανόνες καλής υγείας.

Τα παιδιά, αν και πιο μικρόσωμα από τους ενήλικες, πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού ημερησίως. Από 900-1.200 ml τα νήπια και 1.000-1.200 ml τα μεγαλύτερα παιδάκια.

Η ακριβής ποσότητα βέβαια, είναι συνάρτηση παραγόντων όπως η ηλικία, το βάρος, οι σωματικές δραστηριότητες, καθώς και το κλίμα ή το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί.

 

Η ώρα του απογαλακτισμού

Η πρώτη γνωριμία του παιδιού με το πόσιμο νερό γίνεται κατά την περίοδο του απογαλακτισμού. Το νερό συνοδεύει τις αλεσμένες τροφές και προσφέρει στο μωρό την απόλαυση του ξεδιψάσματος. Η ικανοποίηση είναι πιο δελεαστική στα μωρά που μέχρι τότε είχαν ως αποκλειστική πηγή διατροφής και ενυδάτωσης το θηλασμό. Τώρα, είναι η ώρα που πρέπει να συνηθίσουν να πίνουν τακτικά νερό.

 

Στη σωστή ποσότητα και θερμοκρασία

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, ένα μωρό έξι μηνών χρειάζεται ημερησίως 150 ml υγρών για κάθε κιλό βάρους του. Δηλαδή, ένα παιδάκι που ζυγίζει 6-7 κιλά πρέπει να πίνει τουλάχιστον ένα λίτρο. Το καλοκαίρι μάλιστα η ποσότητα πρέπει να αυξηθεί, για να εξισορροπηθεί και η απώλεια υγρών από την εφίδρωση.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να συνυπολογίζονται οι ποσότητες υγρών που λαμβάνονται από χυμούς, αφεψήματα και γάλα. Επίσης το νερό πρέπει να είναι καθαρό και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Πηγές

The European Food Information Council (Eufic.org)

Infokids.gr

Iatronet.gr

Σχετικά προϊόντα
Ενημερωθείτε για τις βέλτιστες επιλογές που μπορείτε να έχετε
σχετικά με τις επαγγελματικές σας ανάγκες.
Αξίζει να δείτε
Σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές γύρω από θέματα σχετικά με το νερό
που σας αφορούν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ
Από Δευτέρα έως Παρασκευή
9 π.μ. - 6 μ.μ.
Επικοινωνήστε μαζί μας 210 92 11 600
Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε
το newsletter μας και να μαθαίνετε πρώτοι
όλα τα νέα και τις ειδικές προσφορές μας.